Wanneer veel sirenes zijn te horen of wanneer bijvoorbeeld een traumahelikopter in een woonwijk landt willen mensen graag weten wat er aan de hand is. Soms worden mensen ongerust als een dierbare nog niet thuis is en bellen ze de politie om te vragen wat er aan de hand is. Dat is natuurlijk niet wenselijk. We proberen daarom indien mogelijk een antwoord te geven op die vraag ‘wat is er aan de hand’. Echter zijn er situaties waarin wij de berichtgeving beperken tot slechts enkele feiten. Waarom?
Medische inzetten op privé-terrein plaatsen we niet of beperkt
Wij zijn terughoudend over medische inzetten die zich overduidelijk in of bij een woning afspelen. We proberen altijd bij de politie te verifiëren wat er aan de hand is, maar indien geen sprake is van een ongeluk of mogelijk misdrijf publiceren we hier geen informatie over. Als een incident veel impact heeft op de omgeving, bijvoorbeeld omdat er een traumahelikopter landt in een woonwijk, dan plaatsen we hooguit een bericht over de landing. De locatie van de inzet en waarom de inzet nodig was wordt in die gevallen niet genoemd.
Geen berichten over zelfdoding
Het komt voor dat iets aanvankelijk op een ongeluk lijkt en dat later blijkt dat iets een (poging tot) zelfdoding is geweest. We staken dan direct de berichtgeving en halen zo nodig het artikel en het beeldmateriaal van de website. Heeft een incident veel impact gehad op de omgeving dan kan het zijn dat we een artikel op hoofdlijnen online laten. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij het treinverkeer uren stil heeft gelegen.
Denk je aan zelfdoding? Neem alsjeblieft contact op met 0800-0113 of ga naar de website www.113.nl.
Kentekens op foto’s
Of we kentekens op voertuigen wel of niet onherkenbaar maken hangt af van de situatie. Van fotojournalisten wordt verwacht dat zij een situatie laten zien zoals die was en dat beelden niet gemanipuleerd worden. In principe kunnen burgers op basis van een kenteken geen persoonsgegevens achterhalen, daarom kiezen we er bij kleinere incidenten voor om kentekens wel herkenbaar te publiceren.
Uiteraard kunnen familieleden, vrienden en bekenden op basis van een kenteken wel zien of een bekende bij een incident betrokken is. Daarom zullen we er in deze gevallen altijd voor kiezen een kenteken onherkenbaar te maken. Zeker bij zeer ernstige ongevallen wegen we af of we überhaupt betrokken voertuigen moeten laten zien. Een overzichtsfoto waarop hulpverleners te zijn zien is vaak al meer dan voldoende voor beeldvorming.
We proberen altijd contact te houden met de politie of brandweer, zodat we de publicatie uit kunnen stellen tot we zeker weten dat de familie in kennis is gesteld.